Dieta na wiosnę

Spójrzmy dzisiaj na wiosenną dietę nie od strony zachodu, ale wschodu... Co mówi medycyna chińska o diecie w miesiącach wiosennych?

Według medycyny chińskiej wiosna jest związana z narządem wątroby, należy ona do elementu drzewa. Wiosną drzewa zaczynają rosnąć, kwitnąć, przyroda budzi się do życia.

Wątroba odpowiedzialna jest za prawidłowy przepływ energii Chi, która gwarantuje nam równowagę i zdrowie w całym organizmie. Dlatego warto o nią zadbać.

Świat zachodni pędzi, jest szybki i wymagający, ludzie nieświadomie spożywają żywność o wysokiej zawartości tłuszczu, cukru, soli i konserwantów.
Zaczynamy czuć się źle, pojawiają się problemy skórne, wypryski, jesteśmy nerwowi i jakby ciągle na coś źli...warto się zatrzymać...zobaczyć, co nas otacza, że na drzewach pojawiają się pączki, trawa staje się zielona i my już sami chcemy być bardziej wiosenni, lżejsi może bardziej kolorowi, zdrowsi z ładniejszą skórą. No i to jedzenie... świeże, kolorowe tak jak my tej wiosny.

Wiosną jedzmy wszystko, co wiosenne:

  • warzywa szczególnie zielone, wątroba lubi ten kolor
  • kiełki
  • pełne ziarna zbóż
  • niewielkie ilości kiszonek - jak ogórki, kiszona kapusta czy krótkie kiszonki warzywne,
  • czarna rzepa, biała rzodkiew
  • czosnek
  • brukselka
  • buraki
  • cykoria
  • dynia
  • pietruszka
  • por
  • roszponka
  • soki świeżo wyciskane

a już niedługo sałata, szczaw i nasze pyszne sezonowe owoce.

W tym czasie możemy zacząć jeść również zimne pożywienie np. surówki. Chińczycy twierdzą jednak, że osoby odczuwające zimno powinny z tego zrezygnować i cały rok spożywać posiłki ciepłe.

Zaprośmy znajomych, ugotujmy coś wspólnie będzie miło i na pewno zdrowo!

Renata de Scarpa - Padła